5 Eylül 2014 Cuma
2 Eylül 2014 Salı
1 Eylül 2014 Pazartesi
Antioksidan : Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir.Vücudumuz için zararlı olan ve serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olan etmenler vardır. Bunlar besinlerimizde bulunan katkı ve koruyucu maddeleri, petrokimya ürünleri, sigara, güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliğidir. Soluduğumuz havadaki oksijen de serbest radikallerin çıkmasına neden olur. Vücudumuzda bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı etki göstererek bunların zarar vermesini önler.
Bunları Biliyor musunuz?
* Bazı uzmanlara göre antioksidan üretimi 25 yaşından itibaren yavaşlamaktadır. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda daha fazla ek antioksidan alınmalıdır.
* Antioksidanlar yalnızca sebze ve meyvelerde bulunmaz. Balık yağı, süt ve süt ürünleri ile selenyum açısından zengin olan balıkta da bulunur.
* Sebzeler ve meyveler pişirilince antioksidan değerleri azalır. Bu nedenle buharda pişirme yöntemi en uygun olanıdır.
* Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtilmektedir.
* Likopen, yaşlıların bedensel ve zihinsel sağlığını korumada son derece etkili bir antioksidandır. Likopen açısından zengin ender sebzelerden biri domatestir.
Antioksidan Bulunan Besinler
Yeşil Yapraklı Sebzeler : Yeşil yapraklı sebzeler özellikle kalp sağlığımız açısından önemli oranda antioksidan bulunan besinlerdir.
Lahanagiller : Brokoli, karnabahar, turp, Brüksel lahanası, beyaz lahana, hardal, kara lahana, şalgam önemli antioksidan bulunan besinlerdendir. Hem kanserden hem de kalp hastalıklarından korunmayı sağlar.
Soğangiller : Soğan ( taze ve kurusu), sarımsak, pırasa güçlü antioksidanlardandır.
Kuru baklagiller : Soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, kuru bakla ve yulaf besinleri antioksidan bulunan besinlerdir.
Zeytinyağı : Bileşimindeki tekli doymamış yağ asitleri kolesterolü düşürmede etkilidir. Aynı zamanda antioksidan etkisi de vardır.
Yağlı Tohumlar : Badem, fındık, ceviz, yerfıstığı içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri, E vitamini, B6 vitamini ve magnezyum sayesinde kuvvetli birer antioksidan ve detoksifikanlardır.
Bunların Yanında : Enginar, üzüm, kayısı, ıspanak,yumurtanın sarısı, yeşil çay, domates, çilek, kırmızı ve sarı biber, havuç, elma, nar, turunçgiller, kepekli tahıllar ve su ürünleri sağlık açısında son derece faydalı besinlerdir.
Asla ve aslaAşırı
pişirmeyin.
Sebzeleri haşlarken
suda çözünen vitaminlerin önemli miktarı haşlama suyuna karışır. Bu suyu
atmayın, çorbalarda veya yemeklerinizde kullanın. Sebze ve meyveleri çok az
suyla haşlayın.
Kızartmak ve fırında
pişirmek, vitaminlerin neredeyse tamamen yok olmasına yol açar.
Sebze ve meyvelerin vitamin içeriğinden maksimum şekilde
yararlanmak için en doğru yöntem, çiğ veya buharda az pişirerek yemektir.
Sebzeleri yıkadıktan sonra uzun süre suda bekletmeyin.
Sebzeleri, meyveleri çok küçük parçalar halinde doğramayın.
Keskin bıçak kullanın.
Yemekleri pişirdikten sonra hemen tüketmeye çalışın. Uzun
süre bekletmeyin.
Meyve ve sebzelerinizi satın alırken taze olmalarına dikkat
edin.
Meyve sebze alışverişinizi küçük miktarda yapın. Haftalık
alışveriş yerine iki-üç günde bir almayı yeğleyin.
Meyveleri kabuklarını soymadan yiyin.(tarım ilaçları
kullanılmadığından eminseniz!)lütfen ıyıce yıkayın
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)