4 Temmuz 2019 Perşembe

kanada mutfagı yemeklerı

Kanada Mutfağı

Dünya ormanlarının çoğunluğuna sahip olan Kanada’da av hayvanları önceliklidir. Her türlü vahşi hayvan avcılık yöntemiyle avlanıp yenilmektedir. Kanadalılar bu lezzetler içerisinde en çok geyik etini tercih etmektedirler. Bununla birlikte keklik, kar tavuğu ve yaban tavuğunu da düzenli olarak tercih ederler.
Kanada’nın çevresinin denizler ile çevrilmiş olması balık ve balık ürünlerini öne çıkarır. En çok tüketilen balık ürünleri; somon, morina, göl balığı ve turna balığıdır.
Kanada mutfağında çok çeşit peynir bulunmaktadır. Hepsi son derece kaliteli olan peynirler arasında en popüler olanı Cheddar peyniridir.
Kanada’nın simgesi Maple (Akçaağaç) Şurubu’nun da bir numaralı üreticisi olan Quebec’te hakim olan Fransız kültürü, kendini yeme-içme alışkanlıklarında da göstermektedir. Birçok aile ilkbaharda akçaağaç şurubunu yapmak için hazırlıklara başlar.
Fiddleheads - Eğreltiotu
Fiddleheads – Eğreltiotu
Kanadalıların ilgilendiği diğer bitki eğrelti otudur. Baharın ilerleyen zamanlarında Doğu Kanada’daki birçok kişi, yeni filizlenen eğrelti otlarını toplamak için ormanlık alanlara gider. Şekli keman başlığına benzediği için halk arasında keman başlığı da deniliyor. Bunlar kırılgan bir yay gibidir ve genellikle ilkbaharda sadece birkaç hafta toplanabilir. Kanada’daki marketlerde diğer dondurulmuş sebzelerin yanı sıra donmuş yeni filizlenmiş eğrelti otu da bulmak oldukça kolaydır.
Kanada’nın en meşhur içeceği ise uluslararası popülaritesi olan Kanada viskisidir. Bu içkiye bölgede Rye viskisi denilmektedir. Kanunlara göre damıtıldıktan sonra tam 3 yıl dinlendirilmesi gerekmektedir. Kalitesine göre bu süre uzatılmaktadır. Ayrıca Kanada’ya özel ladin birası çok sık tüketilmektedir.

Geleneksel Kanada Yemekleri

Poutine
Poutine
Kanada mutfağı dediğinizde ilk akla gelen ‘Poutine’ soslu ve peynirli bir patates kızartmasıdır. 
Newfoundland Fish and Brewis, diğer bir popüler yemektir. Morina balığının Kanada ekmeği olan Bannock parçalarıyla birlikte pişirililip, scrunchions dedikleri domuz yağı serpilerek servis edilir.
Quebec Poutine, patates kızartmalarının üstüne peynir ve çeşitli soslardan yapılan aslen Fransız yemeğidir.
Ginger Beef
Ginger Beef
Ginger Beef, çeşitli biberlerle süslenmiş sığır etinden yapılan bir yemektir. Yanında tatlı ve koyu bir zencefil sosu eşlik eder. Aslen Çin yemeğidir. 
Pate Chinois, haşlanmış patates ve mısırların katmanlar şeklinde dizilmesi ile oluşan bir yemektir. Aslen Fransız yemeğidir.
Tütsülenmiş Montreal Etli Sandviçi, tütsülenmiş etin sandviç ekmeği ile servisidir. Tütsüleme tekniği Yahudilerden gelir.
Canadian Bacon Strata, İnce dilimlenmiş jambonların süslenmesiyle oluşan bir yemektir. Sirke ile servis edilir.
Tourtières, etli bir börek çeşididir.
Rapie pie, patatesten elde edilen nişastasız hamurla kaplanan etli ya da tavuklu börektir.
Cipaille, birkaç çeşit etin bir araya getirilmesiyle hazırlanan tuzlu tarttır.
Nanaimo barları, 3 katlı görüntüsü ile herkesin sevdiği, Kanada’nın en popüler tatlısıdır.
Maple Sundae, akçaağaç şurubu içeren tatlıdır.
Sweet corn pancakes, süt mısırından yapılan pankekler çok sık tüketilir.

Kutlama Günlerinde Kanada Mutfağı

Kanada’da Şükran Günü, ekim ayının ikinci pazartesi günü kutlanır. Kanada Mutfağı Şükran Günü için tipik bir menü, ülkenin güneyindeki komşusu olan Amerika Birleşik Devletleri’nde sunulanlara benzer. Geleneksel günlere çok önem veren Kanadalıların böyle günlerde ziyafet sofralarını da çok özel yemek çeşitleri donatır.

Şükran Günü’nde Kanada Yemekleri 

  • Bezelye çorbası
  • Mısır Ekmeği Dolması
  • Braised rabbit (ağır ateşte pişirilmiş tavşan)
  • Hindi Kızartma
  • Roast partnige (keklik kızartması)
  • Cipaille
  • Cranberry&apple tatlı ekşi sosu
  • Brüksel lahanası
  • Patates püresi
  • Dolmalık kabak
  • Balkabağı pastası

Burns Day’da Kanada Yemekleri

Burns Day, şair Robert Burns’ün (1759-96) doğum gününü kutlamak için 25 Ocak’ta kutlanır. Bu kutlama dünya çapında İskoç kökenli insanlar için özellikle önemlidir. Burns Day’de Kadana yemekleri, “cockaleekie dedikleri hindili pırasa çorbası” ve “Dundee dedikleri çok meyveli kek” gibi İskoç favorileri öne çıkar.

Kanada Günü’nde Kanada Yemekleri 

Kanada Günü, her yıl 1 Temmuz’da pikniklerle ve havai fişeklerle kutlanır. Servis edilen Kanada yemekleri, “hamburger” ve “sosisli sandviç” gibi tipik gündelik yemekler olur. Sofra düzeni kırmızı beyaz, akçaağaç yaprağı sembolleriyle süslenir. Her yer Kanada bayrağını anımsatır.

Kanada Yemek Kültürü : Öğünler 

Kanada Mutfağı her gün üç öğün yemek servisi barındırır. Zira Kanadalıların çoğu her gün üç öğün yemek yerler.
Kahvaltıda soğuk mısır gevreği ve hamur işlerinin yanına meyve suları tüketilir. Sıcak içeceklerden ise kahve, çay veya sıcak çikolata en çok tercih edilir. Ekmek olarak Kanada Ekmeği olarak bilinen Bannock ekmeğini yerler. Bu ekmek bir gece önceden suya batırılmadığı durumlarda kaya gibi serttir.
Öğle yemeklerinde genelde Kanadalılar bir sandviç veya çorba ile geçiştirirler. Öğrenciler okula öğle yemeği için jambon ve peynirli sandviç, kraker ve meyve götürürler.
Kanada Mutfağı dediğimizde akşam yemekleri bölgelere göre deniz ürünleri, sığır, tavuk veya domuz etinden yapılan yemekler olarak değişkenlik gösterir. Kanadalılarda sos kullanımı oldukça yaygındır. Yemeklerde, haşlanmış ya da kızarmış patatesi yanına çeşitli soslar ile zenginleştirirler.

Kanada Mutfağı | Popüler Kanada Yemekleri Tarifleri

Geyik Yahnisi Tarifi

Malzemeler

  • 1 kg yağsız kuşbaşı geyik eti
  • 4 adethavuç
  • 2 adet soğan
  • 3 adet kereviz
  • 2 adet patates
  • 3 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 lt et suyu

Terbiyesi için:

  • ½ bardak et suyu
  • ½ su bardağı un
  • 100 gr tereyağı

Baharatlar

  • Kekik
  • Biberiye
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı

Sebzeleri istediğiniz boyutlarla kesin ve bir tencereye koyun. Geyik etini ve et suyunu da aynı tencereye ekleyin. En son defne yaprağını da ekleyip pişirmeye bırakın.
Kaynamaya başladıktan 45 dakika sonra eti kontrol edin. Yumuşadı ise terbiyesini verme zamanı gelmiştir. Terbiyesi için tereyağını eritin ve üzerine unu ekleyin.
Karışımı yavaşça yedirerek tencereye dökün. En son tüm baharatlarını atın ve yarım saat daha pişirin.

Nanaimo Barları Tarifi

1950’lerde Vancouver’da yayınlanan nefis tarif sizlerle..

Alt katman için malzemeler 

  • ½ fincan tuzsuz tereyağı
  •  ¼ bardak şeker
  • ⅓ fincan kakao
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 2 bardak ezilmiş petibör bisküvi
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  •  ½ fincan kıyılmış ceviz

Orta katman için malzemeler 

  • ¼ fincan tuzsuz tereyağı
  • 2 su bardağı pastacı şekeri
  • 2 Yemek kaşığı vanilya puding tozu
  • 3 yemek kaşığı süt

Üst katman için malzemeler  

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Çikolata

Yapılışı 

Alt katman yapılışı
Tatlı tabağınızı yağlayın. Tereyağı, şeker, kakao, yumurta ve vanilyayı ağır ateşte yoğunlaştırın. Petibör bisküvi kırıntıları, hindistancevizi ve kıyılmış cevizleri ilave ederek karıştırın. Karışımı yağlanmış kek kalınına bastırın.
Orta katman yapılışı
Tüm malzemeleri krema gibi olana kadar çırpın ve tatlı tabağının ikinci katı olarak ekleyin. En az bir saat buzdolabında dinlendirin.
Üst katman yapılışı
Tereyağını eritin dilediğiniz miktarda çikolatayı eritin. Üçüncü katman olarak tatlı tabağına ekleyin ve tekrar buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Küçük kareler şeklinde kesip servis yapın.

Kanada Ekmeği (Bannock) Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı buğday unu
  • ½ su bardağı esmer buğday un
  • ½ su bardağı yulaf ezmesi
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • ½  çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/3  su bardağı kuru üzüm
  • ¾ su bardağı su

Yapılışı

Bir kapta yulaf ezmesi, toz şeker, kabartma tozu, tuz ve unu karıştırın.
Eritilmiş tereyağını, üzüm ve suyu ilave edin. Kıvamına göre biraz daha fazla su ilave edilebilir.
Hamura şekil vermek için ellerimizi unlayın. Ardından hamuru yağlanmış tepsiye koyun.
200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Yuvarlak şekilde keserek servis edin.

Fiddleheads (eğrelti otu) Sote

Malzemeler 

  • 1 demet eğrelti otu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Eğrelti otlarını kalın şekilde doğrayın ve orta kısımlarını çıkarın.  Kumlarının iyice temizlenmesi için suda bekletin. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayın.
Sonrasında yağları bir tavaya ekleyin. Eriyince temizlediğiniz eğrelti otlarını 5 dakika sote yapın.
Parlak yeşil ve gevrek olunca servis edin.

Maple Glaze (Kanada pastırması ile)

Maple Glaze
Maple Glaze
Akçaağaç şurubuyla kaplanmış pastırmaların tadına bakmak isterseniz deneyebilirsiniz.

Malzemeler

  • ½ fincan elma sirkesi
  • ¾ bardak akçaağaç şurubu
  • 1 çorba kaşığı kahverengi şeker
  • Kanada pastırması

Yapılışı

Ön fırını 150 ° C’ye getirin. Bir kasede sirke, akçaağaç şurubu ve kahverengi şekeri birleştirin. Kenara koyun. Pastırma dilimlerini bir fırın kabına alın ve şurup karışımını dilimlerin üzerine dökün. 30 dakika pişirin. Sıcak veya oda sıcaklığında servis yapın.
(Atıştırmalık olarak servis etmek için daha küçük boyutlara kesip kürdanlarla servis edebilir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder